Masterclass

Heidenhain Nederland - Encoder positiemeetsystemen, Öde werking en de grenzen - 18 maart 2011

Inhoud
Encoder positiemeetsystemen, voor het meten van lengte- en hoekverplaatsingen, worden al jaren breed ingezet. In onder andere gereedschapmachines, drukmachines, machines voor chip-productie, medische machines, telescopen en in windmolens. Elke toepassing stelt andere eisen aan het meetsysteem, zoals temperatuurstabiliteit, snelheid, nauwkeurigheid, trillingen etcetera.

Deze masterclass behandelt in detail de werking van de meest moderne positiemeetsystemen en bestaat uit drie hoofdstukken:
 • Aftastprincipes
 • Signaalverwerking en interpolatie
 • Nauwkeurigheid, resolutie en calibratie

  Met gebruik van een aandrijfsysteem wordt naast de technologie, een praktijksituatie behandeld die op confronterende wijze het verschil aantoont tussen indirect positiemeten met behulp van een rotatie-encoder en een schroefspindel, en direct meten met een lengtemeetsysteem (liniaal). Ook wordt kort ingegaan op de inzet van direct-drive systemen, zoals de lineaire motor.

  Deze masterclass leert u tot in detail de werking van de moderne positiemeetsystemen en de grenzen, en waarom direct meten beter is dan indirect meten.


  Contactpersoon:
  Dirk van Hulsel (hk.vanhulsel@roceindhoven.nl)
  Werkgroep IndustriŽle Automatisering

  Datum masterclass: 18 maart 2011 bij Heidenhain in Ede


 •