Workshop

Siemens - Motion Control met TIA Portal - 15 mei 2013

Inhoud
In deze masterclass/workshop kwamen de motion control mogelijkheden van de nieuwe TIA Portal V12, het nieuwe automatiseerplatform van Siemens, aan bod.

De deelnemers gingen zelf aan de slag met een S7-1500 TIA Portal V12 en SINAMICS aandrijvingen. DE S7-1500 CPU is de opvolger van de S7-300 CPU. Er werd gewerkt met een frequentieregelaar, encoder en asynchroon motor, en profinet. Zowel de theorie als de praktijk van frequentieregelaars kwamen aan de orde, zoals de werking en toepassing van de verschillende regelingen, EMC in combinatie met frequentieregelaars, terug leveren van energie aan het net, Linear en Torque motoren.

Tot slot gaf Siemens een toelichting op de Electric Sportscar Build-off wedstrijd, waarbij zeven teams binnen een jaar een "oude Eend" ombouwen naar een elektrisch aangedreven auto.

Voor iedere deelnemer lag na afloop een POSMO A servomotor klaar. Dit is een servomotor waarbij de regelaar in de motor is geÔntegreerd en wordt gevoed met 24V en aangestuurd kan worden via Profibus.

Onder "Lesmateriaal" vindt u verschillende bestanden die u kunt gebruiken voor lesdoeleinden:
  1. De verschillende presentaties die op de dag zelf gegeven zijn,inclusief de complete workshop van de TIA Portal met de Sinamics regelaars en de S7-1500
  2. De PosmoA voorbeelden en presentatie zijn incl. handboek. De posmoA wordt ingesteld via Profibus en het programma SimocomA, dit is gratis software en kan worden gedownload via: http://support.automation.siemens.com/WW/view/en/49345061
  3. Het Motor en frequentie regelaar ABC
  4. Een zeer nuttig handboek over hoe een frequentie regelaar incl. motor geselecteerd wordt, hoe het werkt en waar opgelegd dient te worden.


Contactpersoon:
Dirk van Hulsel (hk.vanhulsel@roceindhoven.nl)
Werkgroep IndustriŽle Automatisering/Mechatronica