Workshop

Koning & Hartman - CitectSCADA en ClearSCADA -

Inhoud
Er zijn al aardig wat opleidingscentra die naast PLC-techniek ook SCADA-technologie aan hun leerlingen aanbieden.

SCADA is de afkorting van Supervisory Control And Data Acquisition. Een SCADA- systeem verzamelt informatie van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriŽle systemen en andere omvangrijke systemen. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt en kan op diverse manieren gebruikt of weergegeven worden: doorsturen naar managementinformatiesystemen, weergeven in grafische overzichten enzovoort. Door middel van SCADA is de operator in staat om zijn (productie)proces nauwlettend in de gaten te houden en daar waar nodig in te grijpen. De meeste SCADA-systemen kunnen informatie van verschillende merken controllers en PLC's uitlezen, zo ook van de PLC's die binnen uw opleidingscentrum worden gebruikt. Door middel van het trendingsysteem in SCADA kunt u de dynamiek van processen inzichtelijk maken en laten zien hoe alarmen in de praktijk worden afgehandeld.

Al deze zaken kunnen in afgebakende lesmodulen worden behandeld en komen in deze workshop aan bod. We zullen twee SCADA-pakketten behandelen, namelijk: CitectSCADA (wordt toegepast voor grote productiesystemen, bijvoorbeeld staalproductie) en ClearSCADA (wordt toegepast in de telemetrie, bijvoorbeeld waterschappen). Beide zijn uitermate geschikt voor het onderwijs.

Aangezien Koning & Hartman ook de leverancier van Mitsubishi PLC's is zal in deze workshop specifiek worden ingegaan op de communicatie met de (bij vele ROC's bekende) Mitsubishi FX-PLC. We zullen communicatie opbouwen via de PLC- programmeerpoort en de ethernetkaart. Maar ook andere PLC-protocollen blijven niet onbesproken. Als slagroom op het toetje zullen we ook het IEC 87060-104 telemetrie- protocol behandelen en demonstreren. Dit protocol maakt het mogelijk om eenvoudig te synchroniseren met een PLC die niet continue is verbonden.

Na afloop van deze workshop krijgt u van beide SCADA-omgevingen een GRATIS product-CD/DVD die u in uw opleidingscentrum kunt installeren. Hiermee kunt u meteen aan de slag. Tevens ontvangt u namens InduTeq en Koning & Hartman, een op naam gesteld deelnamecertificaat.

Contactpersoon:
Dirk van Hulsel (hk.vanhulsel@roceindhoven.nl)
Werkgroep IndustriŽle Automatisering