Workshop

Actemium/Siemens - Programmeren met STEP7 op de DeskTop- en EduLabXorter - 5 februari 2010

Inhoud
Samen met Actemium en Siemens heeft InduTeq op 5 februari 2010 bij Actemium in Veghel een workshop georganiseerd die in het teken stond van de programmering van twee modellen: de DeskTopXorter en de EduLabXorter. Het oorspronkelijke idee van deze twee modellen komt van Vanderlande Industries (www.vanderlande.nl), een automatiseringsbedrijf in Veghel dat onder andere bagageafhandelingssystemen levert.

De EduLabXorter (zie ook: www.edu-lab.nl) is een productafhandelingssysteem dat op werkelijke schaal gebouwd is in het instructielokaal van Actemium. De DeskTopXorter is een op kleinere schaal uitgevoerd ietwat gewijzigd tafelmodel. Op beide systemen is volwaardige programmering van een productafhandelingssysteem mogelijk. Het model is voor scholen beschikbaar en wordt door Brink Techniek BV geproduceerd onder de naam Conveyor Trainer (www.brinktechniek.nl).

Tijdens deze workshop behandelde Wim Tiebout van Siemens de aan de opdrachten gerelateerde theorie en gaf hij praktische voorbeelden en tips.

Onderwerpen die onder meer aan bod kwamen:
  • parametreerbare bouwstenen
  • IEC timers en counters
  • Profibus-netwerk & slaves configureren
  • het maken van een schuifregister
Een aantal modellen en opdrachten werd door Pim Berends van Actemium ter beschikking gesteld.

In de middag werden er opdrachten gemaakt op de DeskTopXorter en de EduLabXorter met STEP7-software en Siemens PLC's. Deze opdrachten bestonden uit programmerings-opdrachten, storingzoeken en visualisatieopdrachten (winCC flexible).

Contactpersoon:
Dirk van Hulsel (06 51 33 65 92)
Werkgroeplid IndustriŽle Automatisering