Workshop

Beckhoff - Embedded PC & EtherCAT - 6 februari2 2009

Inhoud
Beckhoff Workshop Embedded PC & EtherCAT
Ethernet is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Ethernet wordt gebruikt om een kantoornetwerk aan te leggen, maar sinds een jaar of tien wordt (industrieel) Ethernet ook als veldbus gebruikt voor industriŽle besturingen.

In 2003 heeft Beckhoff de EtherCAT veldbus ontwikkeld voor het uitvoeren van besturingen binnen industriŽle omgevingen. EtherCAT is standaard Ethernet volgens de IEEE 802.3, waarbij de Remote I/O modules worden aangesloten middels standaard CAT5 bekabeling en standaard RJ45 connectoren.

Doordat EtherCAT een open technologie is, wordt deze standaard wereldwijd geaccepteerd en dit verklaart ook de snelle groei van de EtherCAT Technology Group. De ETG is de grootste industriŽle Ethernet organisatie ter wereld met inmiddels 875 leden (per december 2008). Meer technische informatie over EtherCAT kunt u vinden via de website: http://www.ethercat.org/

Met een standaard (onboard) netwerkpoort op een PC is het reeds mogelijk om een EtherCAT besturing te maken. De instap om EtherCAT te gaan toepassen (ook op scholen) is daarom zeer laagdrempelig. Voor de ROCís is er nu de mogelijkheid om nader kennis te maken met de Beckhoff New Automation Technolgy.

EtherCAT is bovendien eenvoudig te koppelen met de bestaande apparatuur binnen uw practicumruimte, middels Profibus, CANopen en DeviceNet master of slave gateway klemmen, die u op een willekeurige positie tussen de I/O modules kunt plaatsen.

In de Beckhoff workshop starten wij met een ďhands-onĒ sessie, waarbij u gaat werken met een Beckhoff Embedded PC. De Embedded PC wordt geprogrammeerd met de TwinCAT Soft PLC. Gezamenlijk wordt er een klein PLC programma volgens de IEC61131- 3 standaard geschreven. Dit programma wordt vervolgens in de Embedded PC gedownload. Er worden fysieke ingangen ingelezen en via de soft PLC zullen er vervolgens uitgangen worden gestuurd.

Uiteraard is het ook mogelijk om het bovenstaande te visualiseren op de Embedded PC. De visualisering zal ook worden behandeld tijdens de workshop.

In het tweede gedeelte van de workshop zal EtherCAT worden behandeld. Wat verstaat Beckhoff onder eXtreme Fast Control Technology (XFC)? Hoe werkt de distributed clock functionaliteit en waarvoor worden timestamp ingangen en timestamp uitgangen gebruikt? Hoe werken de EtherCAT oversampling klemmen?

Wilt u ook een stap vooruit zetten binnen de industriŽle automatisering? Laat dan uw leerlingen kennis maken met de Embedded PC en EtherCAT!

Locatie:
Industrial Automation Link BV / Beckhoff.nl
KŁppersweg 71
2031 EB HAARLEM