Masterclass

Actemium/Starren - Hard- en software engineering - 15 oktober 2004

Inhoud
Op vrijdag 15 oktober werd de eerste Masterclass door een System Intergrator gegeven. Bij Starren B.V. in Veghel zouden de deelnemers voorgelicht worden over het werk van een System Integrator en de wijze waarop deze een project uitvoert. Starren B.V. vervaardigt installaties voor de IndustriŽle Automatisering en heeft vele bekende bedrijven als klant. Starren B.V. werkt onder de naam Actemium en beschouwt de hele wereld als haar werkterrein.

Nadat de deelnemers verwelkomd waren, werd hen verteld wie Starren B.V. is en wat ze doet. Hierbij werd ondermeer duidelijk gemaakt dat het bedrijf niet blind is voor de wereld buiten haar muren en dat ze investeert in onderwijs en opleiding. Veel scholen van het basisonderwijs tot het hoger beroepsonderwijs in de wijde omgeving van Veghel profiteren van de betrokkenheid van het bedrijf.

Kenmerkend voor de projectdoorloop van Starren is de duidelijke splitsing tussen hardware, zoals kasten, procescomputers en installaties, en software, zoals programmatuur en databases. De hardware- en software-engineering zijn daarom twee gescheiden disciplines.

Voor de lunch werd verteld over de fasen binnen een project en de wijze waarop software wordt ontwikkeld.

Tijdens de lunch werd het Edulab bekeken. Het Edulab is een ruimte waarin een uitgebreid transportsysteem staat opgesteld waarmee stagiaires van verschillende technische opleidingen kunnen 'spelen'. Het systeem is mede door bijdragen van klanten en leveranciers van Starren B.V. gerealiseerd en de besturing ervan is door stagiaires ontworpen en gebouwd. Op dit moment is er naast het transportsysteem een procesinstallatie in aanbouw. Ook hierin spelen sponsoren en stagiaires de hoofdrol.

Na de lunch werd aandacht besteed aan het ontwerp van de besturingskasten en de daarbij behorende installaties. Naast kennis van elektrotechniek, automatisering, componenten en hun toepassing speelt ook kennis van Europese richtlijnen en normen een grote rol.

Om te laten zien dat het ontwerp ook een maakbaar product oplevert werd de paneelbouwafdeling bezocht. Na de rondleiding werd de dag afgesloten met een hapje en een alcoholvrij drankje.